måndag 26 augusti 2013

Sammanfattning av helgen och tankar inför Kalmar

Hej alla glada. Bloggen har stått stilla återigen under några dagar. Tänkte sammanfatta helgen och ge lite tankar kring matcher som spelade i Allsvenskan och våran match mot Kalmar idag.
Ska börja med lördagen. Det blev några härliga timmar på Kopparvallen där vi hade ”öppet hus”. Det var mycket folk som kom och framförallt var det kul att så många ungdomar kom för att träffa spelarna och tävla med de. En del material fick jag med mig, så filmen därifrån kommer i mitten på veckan. Kvällen spenderades hos en kompis i Linköping. En del bärs med några bra vänner blev det. För första gången på bra länge var jag helt ledig och datorn stannade hemma.
Igår besökte jag sista träningen inför matchen imorgon. Mer tankar om det kommer längre ner. Nu till de övriga matcherna i Allsvenskan.
Helsingborg tog en mycket viktig seger borta mot svårspelade Gefle och studsar tillbaka in i hetluften i guldrejset. Gefle kom inte riktigt upp i nivå i den här matchen och tappade sin 1-0-ledning till förlust. Matchavgörande sekvens blev när Gefles målvakt Emil Hedvall mycket lättvindigt tappade in Imad Khalilis vänsterinlägg i den 59:e matchminuten till slutresultatet 1-2. Klasskillnaden var påtaglig idag med ett Helsingborg som hade ett markant bollinnehav och lät aldrig Gefle få tid på sig att bygga något spel. Frågan är nu om Helsingborg är tillbaka ur sin lilla svacka som laget hade. Trots segern ligger man tre poäng efter Malmö.

Ett lag som totalt har tappat allt i Allsvenskan är Elfsborg som föll på hemmaplan mot Öster. Pablo Pinones-Arce lär nog sent glömma den andra halvleken där han fick pricka in sitt andra, tredje och fjärde mål i matchen. På straff, på frispark och på cykelspark. Dessutom gjorde han sitt första med huvudet i den första halvleken. Tom Söderberg kommer också minnas den här matchen men av helt andra anledningar. Hans 26-årsdag kunde firas bättre än att dra på sig en klumpig hands i eget straffområde, bli utvisad och dessutom vara den som orsakar frisparken som Öster gör 1-3 på. Elfsborg växlade upp i den andra halvleken då Lasse Nilsson och Mikkel Beckmann byttes in. Den förstnämnde nickade i stolpen men sen gick luften snabbt ur hemmalaget. Öster går plötsligt som tåget och med starka lagdelar i defensiv och offensiv ser det ut ordna sig för nykomlingen.
AIK var nära att tappa poäng mot oss i förra omgången, men frågan är om AIK inte är på väg in i en svacka. I veckan åkte laget ur cupen och igår förlorade man på bortaplan mot Halmstad.
Halmstad tog viktiga poäng i bottenstriden efter att man slagit AIK med matchens enda mål inslaget på straff av Stefan Selakovic i minut 41. Dessförinnan hade AIK haft mer spel och aningen fler bra chanser. I den andra halvleken hade man perioder av tryck men man kom inte så ofta riktigt nära. Henok Goitom hade två skott i ribban men Nabil Bahoui var ensam den som skapade klart mest hos gästerna som bevisligen är i en formsvacka. I hemmalaget var anfallsduon Boman-Baldvinsson mycket stark och de blir bättre match för match. Halmstad ser generellt ut att vara för starkt för att behöva hamna på någon av de tre bottenplaceringarna. AIK ställer i och med förlusten ännu högre krav på segersamlandet i säsongsavslutningen, för att kunna vara en seriös guldkandidat.
Ett lag som visar kanon form är Malmö. Igår besegrade man Göteborg i toppmatchen på hemmaplan. Malmö bärgade tre tunga poäng och gjorde ett litet ryck i guldstriden, nu när man har tre poäng ned till tabelltvåan Helsingborgs samt sex poäng ned till duon IFK Göteborg och AIK. Hemmalaget var bättre på praktiskt taget varje position igår och gästerna förlorade slaget om mittfältet - det märktes att Jakob Johansson lämnade ett gigantiskt tomrum efter sig. MFF vann matchen genom att vara noggrannare och kreativare än IFK. Gästerna slarvade defensivt på fasta situationer och lyckades inte heller i sina avslut framåt. Jiloan Hamad avgjorde matchen med sitt 3-1-mål i den 75:e matchminuten, när hemmalaget tilldömdes en indirekt frispark sedan John Alvbåge blivit tvungen att greppa Mattias Bjärsmyrs korta hemåtpassning.

Nu till vår match ikväll mot Kalmar. En otrolig viktig match på förhand. Vi har inte vunnit sedan bortaseger mot Elfsborg, den 6:e juni och nu är det verkligen dags att våra spelare vaknar och inser allvaret i tabellen. Lagen bakom oss närmar sig och det gäller att ta minst två segrar till för att säkra kontraktet.
Vi gjorde en bra match mot AIK, men slarv i försvaret gjorde att vi inte fick med oss några poäng. Det gäller att undvika dessa misstag idag mot Kalmar. Kalmars självförtroende bör inte vara bra, men tanke på att de förlorade på hemmaplan mot Malmö senast med klara 4-0. Jag hoppas verkligen att vi är noggranna i det vi gör och att vi trycker ner Kalmar redan från start. Jag kan tänka mig att deras försvar inte vet var de står efter fyra insläppta mål senast. I övrigt har ju Kalmar gjort en bra säsongen så här långt.
Men som sagt imorgon har vi hemmaplan fördel och jag hoppas att spelarna käkar taggtråd till frukost och middag. Skönt också att Ricardo Santos gjorde mål senast. Nu kan man hoppas att det lossnar för honom. Vi behöver en målskytt som kan leverera här under hösten.
Till sist lite om speltipsen. När dessa inte finns på bloggen så ligger de ute på Facebook och Twitter. Det har gått lite trögt i ett par dagar. Det har inte blivit några vinster, men inte heller några förluster. Plus minus noll de senaste dagarna.
Det var allt från min sida. Ha nu en bra dag!