tisdag 27 augusti 2013

Tillsammans ska vi klara av det här

Det blev bara en poäng på hemmaplan mot Kalmar i den 21:a spelomgången. Inför matchen skrev jag att jag ville att vi skulle sätta press på Kalmars backlinjen, eftersom deras självförtroende inte borde ha varit på topp, med tanke på att de släppte in fyra bollar mot Malmö i den förra omgången. Mycket riktigt såg vi klart att Kalmars försvar inte var bra och det blev darrigt när vi kom nära och in i straffområdet under den första halvtimmen. Det var bra spel från vår sida under första 30-minuter, men sen hände det mer eller mindre ingenting.
Vi skapade ett par bra lägen och det blev ett par så kallade nästan lägen under den perioden i matchen som vi var bra. Ricardo Santos ihop med Imad Zatara på topp började piggt. Santos satte press på Kalmars backlinjen och det var något som Kalmars spelare inte tyckte om.  I den 5:e minuten slog Kristian Bergström ett inlägg, som Ricardo Santos nickade över.
Vi skapade en del halvchanser och framförallt var det många gånger nära att vi fick bra lägen, men passningarna på den sista tredjedelen var inte tillräckligt bra och anfallen slutade oftast där. I den 12:e minuten var Imad Zatara nära att komma till ett bra läge, men han fick bollen lite för långt ifrån sig och målvakten kunde rädda.
Halvlekens bästa möjlighet skapades av bortalaget. Vi tappade bollen på mitten och Kalmar kontrade, där Jonathan McDonald ur misstänkt offside kom helt fri med Gustav Jansson. Jansson som vaktade målet istället för skadade Henrik Gustavsson kom bra ut, men McDonald lyckades få iväg ett avslut som träffade stolpen. Tur där och ska man vara riktigt ärlig vilket man ska vara så hade inte varit speciellt rättvist med bortaledning i det här skedet av matchen.
Sista kvarten var inte bra från vår sida. Precis som i matcherna mot Gefle och Halmstad fick vi inte fart på passningsspelet och det gjorde att Kalmar kunde ganska enkelt försvara sig. Man såg tydligt under den första halvleken att Nanne Bergstrand hade sagt att försvarsspelet i första hand.
Vi inledde bra även i den andra halvleken och vaskade fram ett par hyfsade möjligheter. Bästa chansen skapades av Daniel Sjölund som testade från distans med ett lurigt skott, men Etrit Berisha räddade. Efter det skapade ingen av lagen något vettigt framåt och matchen slutade 0-0. Trots bara en poäng klättrade vi två placeringar i tabellen.
Det var med blandade känslor som jag lämnade tv-tornet och begav mig till presskonferensen efter matchen. Man kan inte säga att 0-0 inte är rättvist för det är det. Det kändes ändå surt att vi inte lyckas vinna. Kalmar hemma bör vi slå, precis som Gefle och Halmstad. Dessvärre är vi inte tillräckligt bra just nu. Det är få spelare som tror på sig själva. Det är ingen som vågar det lilla extra. Idag kändes det att vi var taggade och motiverade, men bara i en halvtimme. Det kändes också när vi inte fick utdelning eller för den delen inte fick skapa speciellt mycket framåt så tappade vi tron om en seger.

Peter Swärdh måste ha sagt en del i halvtid, vilket motiverade spelarna i 5-10 minuter i inledningen av den andra halvleken, sedan blev det samma sak som i slutet av den första halvleken. Ingen vågade ta initiativet och istället spelade man enkelt i sidled eller så lämnade man över ansvaret på att någon annan ska göra något vettigt.

Alla vi som följer fotbollen och inte minst följer vårt kära lag, vet att flera tillsammans måste ta ansvar för att skapa chanser och tillsammans måste vi sätta fart på bolljäveln. Det räcker inte att göra det i en halvtimme bara.

När jag pratade med en del spelare efter matchen sa de att det är för dåligt och man ser hur besvikna de är. Vi har inte vunnit sedan Elfsborg borta den sjätte juni och det är klart att man som supporter börjar bli orolig. Det är ”bara” åtta poäng ner till BP som ligger på nedflyttning. Som tur det är så är det nio poäng upp till AIK som ligger trea. Det är just det som spelarna ska titta på. Nio poäng upp till en tredje plats. Jag har sagt att det behövs 35-poäng för att säkra ett nytt kontrakt. Det är fyra poäng som måste tas. Det gäller nu att spelarna och även vi som följer laget lyfter oss och tittar uppåt och inte neråt i tabellen. Tillsammans på plan och på läktarna ska vi fan klara av det här.

Nu lite mer om gårdagens matcher. Jag har inte sett några matcher men tänkte lämna lite tankar på resultaten.

Häcken tog en riktigt tung seger mot Norrköping på hemmaplan. Viktigt seger minst sagt för ett pressad Häcken. Trots seger så ligger laget bara tre poäng före BP. Även BP tog tre viktiga poäng i bottenstriden när laget besegrade Mjällby på hemmaplan med 2-0. Själva matchen enligt rapporter jag läst bjöd inte på någon vidare fotboll. Det hela avgjordes när Mattias Asper fällde en BP-spelare. Rött kort för Asper och straff för BP som sattes säkert av Mauricio Albarnoz. I och med seger fick BP kontakt med lagen som ligger ovanför nedflyttninssträcket.

Syrianska som jag under en längre period räknat bort tog emot Djurgården.
Syrianska gjorde en riktigt bra match och tog ledningen med ett efterlängtat mål genom Louay Chanko efter en hörna i den första halvleken, efter en mindre bra insats av Kenneth Høie i bortamålet. Man skulle även ha haft en straff i samma halvlek.

Djurgården svarade för en stark vändning efter pausen då man direkt flyttade upp laget och pressade på. Man bjöd då in Syrianska till kontringar och hemmalaget borde ha förvaltat dessa lägen bättre. Bland annat missade Dinko Felic ur fritt läge och även i den andra halvleken fanns ett par situationer då man ville ha en straffspark, även om det troligen inte var motiverat. Djurgården skapade sammantaget klart mer än Syrianska, bland annat ett par frilägen. Man lyckades kvittera i minut 70 genom inhopparen Haris Radetinac, som bara behövda stöta in bollen efter fint förarbete av den i andra halvlek uppvaknande Aleksandar Prijovic.

Med tio minuter kvar att spela gav Simon Tibbling sitt lag ledningen för första gången i matchen, med ett till synes ofarligt skott utifrån. Den dittills lysande Dejan Garaca i hemmamålet lyckades dock fumla in bollen under sig. Olyckan var inte tillräcklig för den senare, då han på stopptid kom sent in mot inhoppande Omar Jawo, som fri gick omkull när han försökte runda målvakten. Odiskutabel straff och säkert utfört av Andreas Johansson mot Haris Skenderovic som ställt sig i målet.
Där med tog Djurgården en skutt i tabellen och lämnade bottenstriden för tillfället. Laget har nu fem poäng ner till BP.